We hebben die fase van de bouw bereikt waarin je de bouwer een kopje thee gaat brengen en 40 minuten later ben je nog steeds diep in gesprek over hoe breed een plank precies moet zijn en wat voor soort kralen er op de voorkant moeten komen . Vervolgens besteed je 20 minuten aan het bespreken van de hoogte van de schilderijrail als je ontdekt dat de ramen, waarvan er twee aan één muur zijn, niet waterpas zijn, dus waar je de schilderijrail ook neerzet, het zal er niet uitzien. Dit, zo hebben we besloten, wordt opgelost door het slim plaatsen van gordijnroedes en door de ruimte tussen de twee ramen op te vullen met stof zodat je er niets van merkt. Nog een goede reden om gordijnen te hebben in plaats van jaloezieën in deze kamer.
Dat is allemaal een lange weg om te zeggen dat de post van vandaag je bijna niet heeft bereikt, maar we zijn er – een beetje buiten adem en leunend tegen de deur hijgend maar HIER. En we hebben een vrij elegant appartement met twee slaapkamers in een monumentaal pand dat in de 19e eeuw werd gebouwd op Copse Hill, nabij Wimbledon Common en een van de weinige overgebleven gebouwen uit deze periode in het gebied is.
Het zit erop Inigo voor £ 900.000 en is onlangs volledig gerestaureerd en gerenoveerd om dit laterale appartement te creëren dat over de eerste verdieping van het gebouw stroomt. Het heeft twee slaapkamers en twee badkamers en een grote ontvangstruimte met aan de ene kant een keuken.
Maar slim genoeg, omdat niet iedereen zijn keuken in zijn woonkamer wil hebben, is er een muur die zich voor een derde van de ruimte uitstrekt, zodat je het zakelijke deel van de keuken (afwas?) verborgen kunt houden achter de muur terwijl de rest van de ruimte is open en luchtig en maakt optimaal gebruik van de grote ramen.
Het andere voordeel van een gedeeltelijke muur is niet alleen dat het privacy geeft zonder licht te stelen, maar het geeft je ook meer ruimte voor het plaatsen van meubels. Zonder deze muur zou de keuken als een schiereiland de kamer in zijn gegaan en had je er misschien krukken tegen kunnen zetten om een informele ontbijtruimte te creëren, maar echt, als er genoeg ruimte is voor een eettafel, waarom zou je dan moeite doen? Zo is de bank weggewerkt en is er een hele extra muur om een foto en een radiator op te hangen en zelfs een plant toe te voegen. Ik ben steeds meer van mening dat een open ruimte niets voor mij is, maar als dat is wat je hebt, kijk dan of het toevoegen van schermen of halve muren je meer “kamers” of gezellige hoekjes kan geven. Let ook op de spiegeling van de twee grote schilderijen, één bij de bank en één bij de eettafel. Dat verbindt de twee ruimtes heel goed. De betonnen tafel die achter de keukenmuur uitsteekt, leidt ook naar de eettafel en van daaruit naar het raam, terwijl de half geschilderde muur bij de bank helpt om die ruimte in te dele
De half geschilderde muur loopt ook door in deze kamer, wat helpt om het gevoel te creëren dat de zithoek één kamer is. In plaats van lage keukenblokken die bij deze halve verf passen, heeft de keuken hoge kasten, zodat je in één oogopslag ziet dat het een aparte ruimte is.
Een woordje over symmetrie: er zijn er die het meer rustgevend en ontspannend vinden, terwijl anderen er de voorkeur aan geven hun objecten in groepen van drie of verschillende hoogtes te stylen. Hierboven zie je hoe het dressoir aan beide uiteinden bijpassende stoelen heeft, aan beide uiteinden een paar lampen en symmetrische beelden. Voor mij wordt dit allemaal weggegooid door de gouden spiegel die te dicht bij het raam staat voor comfort, maar dat is gemakkelijk te verhelpen.
Als je vanuit de zitkamer door de kamer naar de slaapkamer kijkt, zie je het belang van het uitzicht tussen de ruimtes. De accenten zijn nog steeds grijs, maar ze zijn bleker, zodat je de indruk hebt dat de ruimte lichter wordt naarmate deze zich terugtrekt. Dit is een Georgische decortruc waarbij wanneer kamers in elkaar overlopen dezelfde kleur werd gebruikt in verschillende intensiteiten. Ik kende ook een oude zuivelfabriek waar de eigenaren de kelder in donkergrijs hadden ingericht en op elke verdieping steeds lichter werden. Dit is een versie van die truc en nogmaals, het is perfect voor open woonruimtes of ruimtes waar je constant naar andere kamers kijkt. Het is minder belangrijk waar kamers uitkomen op gangen, omdat je de neiging hebt om niet te blijven hangen, maar als kamers direct aan andere kamers liggen, wil je misschien dat de deuren opengaan om het luchtiger en ruimer te laten aanvoelen, dus je moet nadenken over de overgangen en het geheel een samenhangend gevoel geven terwijl het nog steeds gescheiden is. Daar is dat gedaan met een strak kleurenpalet
Als je de slaapkamers binnenkomt en weer de rustgevende symmetrie opmerkt, dan opeens een muur van oranje. Dit is niet zichtbaar vanuit de hoofdruimte, maar openbaart zich alleen als je hier binnenkomt, dus het is een vrolijke uitbarsting van kleur. Oranje is misschien niet jouw vreugde, maar het punt blijft – kies een vrolijke kleine kleur die je vreugde zal geven als je het ziet. In de kledingkast die momenteel in onze slaapkamer wordt gebouwd, zal de binnenkant roze worden geverfd. In het laatste huis was het wit omdat ik er nooit aan heb gedacht, maar wit blijft niet voor altijd wit en hoewel je denkt dat je het niet zult zien omdat het vol kleren zal hangen, op de een of andere manier wel. Dus schilder het – kasten, muren, deuren – wat je maar wilt in een kleur die je hart doet zingen.
Hier is het in zijn geheel en het zijn eigenlijk kastdeuren, want er is een slimme verborgen opslag tussen deze twee kamers. Het andere punt om op te merken over het gebruik van versies van zwart en wit en hout voor je decor (of ivoor en houtskool, wat zachter is), is dat je op elk moment elke kleur kunt toevoegen voor een onmiddellijke verfrissing. Dit oranje kan kobaltblauw zijn, of zachtroze of olijfgroen en het zou het decor voor een paar uur tijdsinvestering totaal veranderen.
Maar het punt van deze oranje deuren is wat erachter ligt. En het is de kleinste luxe kleine badkamer.
Er staat een bad op pootjes schuin over de ruimte – hier is geen douche – maar om de krappe ruimte goed te maken hebben de eigenaren alles uit de kast gehaald met een koperen achterwand die niet alleen het bad weerkaatst en het licht weerkaatst, maar ook ook zeggend – OK, ik mag dan klein zijn, maar ik ben erg sexy. Het is een manier om af te leiden van de benauwdheid van de ruimte. Nu hadden ze het bad in de slaapkamer kunnen zetten zoals je nog wel eens ziet – het was een soort hotel uit de jaren 90 – maar soms wil je gewoon privé in bad kunnen liggen, of misschien niet vanuit een bad naar een bad kijken je bed, dus dit was een manier om dat te doen en elke centimeter ruimte te benutten.
Kort gezegd is het idee – als je niet zoveel ruimte hebt als je zou willen, ga dan helemaal uit van het decor of de afwerking – er is tenslotte minder om te kopen – en laat het er op die manier fantastisch uitzien.
De tweede slaapkamer is, zoals je kunt zien, klein, dus hier hebben de eigenaren zich tegenaan gebogen en alles in een diep cocooning-blauw gewikkeld – ramen, plafond en alles. Het is de beste manier om met een kleine kamer als deze om te gaan en het zal niet zo donker zijn omdat het een groot raam heeft. Als ik naar de plattegrond kijk, staat er dat het 3 meter breed is, maar ik vermoed dat dat de truc van de oude makelaars is van “op de breedste punten”, wat buiten schot is, dus dit is waarschijnlijk minder dan 2,5 meter hier, aangezien de bedden ongeveer 1,80 meter lang zijn en ik ben vrij zeker dat er niet veel meer dan een voet of 30 cm aan het einde ervan is.
Eindelijk zijn we weer in de hal en dat is weer een leuk schildertrucje. Het geel is overal langs de muur en over het plafond genomen, maar niet op de andere muur. Waarom? Omdat je kan. Alles in het geel wikkelen was misschien te veel geweest, alleen het plafond zou hebben gewerkt, maar misschien hielden ze meer van de kleur en wilden ze hem zien zonder op te kijken. Het punt is, zoals dit aantoont, dat er geen regels zijn. Je kunt doen waar je blij van wordt. In feite is er één regel: je moet doen waar je blij van wordt.